В Барселона забраняват апартаментите под наем за туристи

0
133

Кметът на Барселона Хауме Колбони обяви, че ще забрани отдаването под наем на апартаменти на туристи до 2028 г., с което иска да спре нарастването на жилищните разходи и да даде възможност на гражданите да живеят в своя град. Колбони уточни, че до 2028 г. Барселона ще отмени разрешителните за краткосрочни наеми на 10 101 апартамента, колкото в момента имат опция за отдаване под наем на туристи на стаи или цели жилища, предаде порталът El Diario.

Ние потискаме най-големия проблем на Барселона и тези 10 000 апартамента ще бъдат използвани от граждани или ще се окажат на пазара за отдаване под наем или продажба, каза Колбони.

Той посочи, че тази мярка е отговорът на нарастващите трудности при придобиването на жилищни сгради в Барселона, където предлагането е оскъдно, а цените на наемите надхвърлят средно 1100 евро на месец.

Кметът социалист, който навършва една година на поста си, настоява, че през 2029 г. концепцията за туристически апартамент вече няма да съществува в каталунската столица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук