„Вълшебно хапче“ спасява астматиците

0
1485

В близко време борбата срещу астмата може да се окаже много проста благодарение на новото „чудотворно“ хапче. Става въпрос за първото произведено през последните 20 г. хапче, което значително намалява трудностите предизвикани от тази болест, информира БГНЕС.Учените от университета Лестър твърдят, че таблетката ще е много успешна. „Това хапче може да донесе голяма промяна в бъдещото лечение на астмата“, обяснява ръководителят на екипа Крис Брайтлинг. Хапчето Fevipiprant значително намалява симптомите на астмата, улеснява функцията на белите дробове и подобрява състоянието на дихателните пътища.

В момента се анализират резултатите от проведените експериментални тестове с пациенти болни от астма. В изследването участвали 61 пациенти. На една група от тях е в продължение на 12 седмици е било давано два пъти дневно по 225 милиграма от лекарството, а другата е получавала плацебо. Резултатите показали, че тези, които приемат Fevipiprant, имат по-малко на брой възпалителни кръвни клетки в дихателните пътища и образувания секрет.

Част от пациентите, приемали новото хапче споделили, че се чувстват много по-добре и според тях намалели са и хриповете им. Те споделили също така, че щом спрат да го взимат, състоянието им се влошава.. Учените споделят още, че това е само първата стъпка и че изследването ще продължи за да се разбере дали е възможно хапчето да се използва всеки ден./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук