Вход свободен за музея във Враца в деня на Съединението

0
1114

През целия ден в деня на Съединението посещението в Регионалния исторически музея във Враца ще бъде безплатно, съобщи директорът му Георги Ганецовски.

По случай годишнината ще бъде подредена изложба от книги, посветени на една от най-важните дати в новата ни история. От 11.00 часа в малката зала на музея ще се прожектира  13-минутния документален филм „България за Съединението“.

С тържествена церемония Община Враца ще отбележи 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои  от 10.30 ч. пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града, съобщиха от пресцентъра на общината.

Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на химна на Република България и издигане на националния флаг. Тържествено слово ще произнесе заместник кметът  Петя Долапчиева.

Участие в програмата ще вземат духов оркестър при читалище „Развитие – 1869“, камерен оркестър при Симфониета – Враца и ученици от местни училища. По време на честването ще прозвучи манифестът, с който княз Александър Батенберг утвърждава присъединяването на Източна Румелия.

Пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” ще бъдат поднесени венци и цветя./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук