Всеки четвърти, загинал на пътя, е при инцидент на завой

0
560

Всеки четвърти човек, загинал по пътищата е от произшествие настъпило на завой. Това каза Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата пред „Фокус“.

По думите му, тази тенденция се е очертавала години наред, а 2015 г. не прави изключение. „Така че на завоите бъдете по-внимателни”, заяви Алекси Кесяков.

„Особено важно е да бъде осигурена добра видимост – всички стъкла на автомобила трябва да са почистени, внимателно и педантично без да се бърза, фаровете да са почистени, снегът от автомобила трябва да е свален”, обясни той и посочи, че много често някои водачи изчистват само част от предното стъкло.

Според него, когато става дума за движение, никога не трябва да се пропуска разумната скорост. „Това е дозата на скоростта, която ще ни осигури успешно преминаване по цялата трасе от началото до крайния пункт. Непремерената скорост много лесно води да загуба на управление”, поясни той.

Той допълни, че разликата в температурите навън определят и по-големите разходи за гориво на автомобила. „Разходите са по-високи, защото трябва да се създадат условия за приемлива температура в купето, подгряване на стъкла, огледала, а в някои автомобили и на седалките”, уточни той.

Алекси Кесяков посъветва да се поучим от катастрофите, настъпили през зимния сезон през изминалите години. „Те са едни и същи, повтарят се всяка година. Най-често са произшествията, поради загуба на управление”, допълни той.

„Добре е да си повишим уменията на водача като потърси някой полигон, на който да може да подобри поведението си, контрола над автомобила при евентуална загуба на управление”, предложи Алекси Кесяков.

„Много скъпо плащаме за нашата мобилност. Нито една, колкото и голяма да е полза, не може да се противопоставя на живота и здравето на човека, които са уникални и единствени за всеки”, каза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук