Видин почете 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи

0
1114

Във Видин почетоха 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи. По повод събитието, организирано от Видинската света митрополия, от вчера във Видин е патриарх Неофит. Главата на Българската православна църква патриарх Неофит и Видинският митрополит Дометиан отслужиха съборна патриаршеска света литургия в катедрален храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“. Основният камък за построяването на храма е положен от Първия български екзарх и Видински митрополит Антим през 1885 година.

На богослужението присъства заместник-министърът на икономиката Любен Петров, народни представители, общинското ръководство на Видин, политици, общественици и граждани. Събитието бе почетено от представители на Българската, Руската, Румънската и Сръбската православни църкви. По време на тържествената литургия митрополитът на Сибиу, Румъния, Лаврентий подари на Видинската епархия дреха, в която е било облечено тялото на св. Петка Търновска. Реликвата бе изложена за поклонение пред олтара на храма. Стотици граждани и ученици се включиха в литийно шествие от катедралния храм до мавзолея – гробница на Антим I, където в негова памет бе отслужена панихида. „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов живот”. В тези думи на екзарх Антим, останали в историята като печат, е концентрирано цялото съдържание и смисъл на всичко, извършено от него в дългите години на неговото дело и служение”, подчерта в словото си патриарх Неофит.

„Той е този, който поставя началото на величествената катедрала, на учебното дело, като строи и построява училище, носещо неговото светло име, музея както и читалище „Цвят” и колко още забележителни сгради, които и до ден днешен красят името и образа не само на Видинската епархия, но и на цялата Българска православна църква”, каза за своя изтъкнат предшественик митрополит Дометиан. Кметът на Видин Огнян Ценков завърши словото си с думите: „Славата на Антим Първи е слава за нашия град, слава за България!”. Областният управител Момчил Станков положи венец в мавзолея на Антим Първи. Венец в памет на екзарха, оглавил Учредителното и Първото Велико народно събрание, бе поднесен и от името на председателя на 43-то Народно събрание Цецка Цачева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук