Великобритания ни помага за модернизацията на армията

0
1146
Обединеното кралство е в готовност да окаже подкрепа в процеса на модернизация на българската армия. Това обяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън след среща с българския си колега Николай Ненчев, по чиято покана е у нас.
По време на разговорите били посочени проектите за нови кораби за военноморските ни сили и за купуването на нов тип многоцелеви изтребител за авиацията. „Британската военна промишленост разполага и с експертиза, и с опит при разработването на този тип боеспособности”, подчерта Фалън, като допълни, че води със себе си търговска делегация с представители на най-добрите британски компании в отбранителния сектор.
Наред с това той изтъкна и готовността за по-сериозно сътрудничество между Великобритания и България по миграционните въпроси най-вече с обмяната на повече информация и обучения у нас за овладяване на миграционните процеси. По време на разговорите в контекста на бежанската криза нашият министър пък е повдигнал въпроса за възможностите за евентуално засилване на охраната по вода. „При необходимост друга морска група да бъде дислоцирана в района на Черно море, ако това се налага.
На този етап не се налага, но ако се наложи ще поискаме подкрепата на нашите партньори от НАТО”, поясни Ненчев. С Фалън той обсъдил и съвместния air policing на въздушното ни пространство, като му разказал за успешната охрана със САЩ по-рано този месец.
За конкретен ангажимент на Великобритания в този процес обаче не станало дума, като Ненчев подчерта, че тя вече има такъв към страните от Прибалтика. След срещата Фалън изтъкна позицията на Обединеното кралство против създаването на обща европейска армия, тъй като това би дублирало постигнатото вече от НАТО./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук