България е първенец по пожари в ЕС, Славянка гори почти месец

0
139

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.

Група от 36 военнослужещи с 10броя техника, от които 18 души със 6 броя техника под ръководството на капитан Димитър Димитров от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване –  Благоевград и 18 души с 4 броя техника с ръководител капитан Александър Василев от 78-ми батальон за осигуряване – София, участват в гасенето на големия горски пожар в планината Славянка.

В готовност да помагат за потушаването на пожари на територията на страната са военнослужещи и вертолет от състава на Военновъздушните сили.

Вчера екипажът на Ми-17 пролетя над 3 часа за гасенето на пожара, възникнал в землището на с. Черепово, община Харманли, област Хасково. От 17.00 ч. до 20.05 ч. екипажът направи 32 пуска. Обхванатият от огъня район беше облян с 64 т вода.

От Община Кресна предупредиха:

Критично е нивото на водата във водоема в Стара Кресна, които е единствен в района за ползване от хеликоптерите и пожарни коли.

Жителите се призовават за разумно използване.

От Европейската комисия пък дадоха статистически данни за пожарите на стария континент.

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г.

По данни на Европейската информационна система за горски пожари над 38 000 хектара българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата 2023 г.

България обаче не е сама в битката с огнената стихия. Чрез Механизма на ЕС за гражданска защита в гасенето на горските пожари у нас вече се включиха екипи от редица страни членки: Гърция, Франция, Чехия, Швеция и Испания.

Дори и в момента в борбата с огъня в България участват два самолета „Canadair“, част от резерва #rescEU в Испания, които помагат за справяне с пожарите, обхванали българските гори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук