Борисов за бежанците: Истинската заплаха е откъм Гърция, организират се на групи от по 1000-2000 души, за да нападнат границата

0
831

Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция. Това призна от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов във връзка с опасността от бежански поток към нашата страна.

Министър-председателят се появи неочаквано в парламента, без да е включен в дневния ред на парламентарния контрол, за да отговори на отменен от миналата седмица въпрос на Красимир Каракачанов и Явор Хайтов какви са резултатите от проведеното учение на българо-гръцката ни граница и каква е готовността на страната ни да посрещне натиска. „Главната заплаха е от гръцката граница, тя е много дълга и не е защитена“, обяви Борисов. Той посочи, че очаква истинският проблем да дойде от Гърция. „В Гърция дори с огромните стотици милиони помощи – над 700 млн. евро те не могат да отчетат нищо свършено реално. В техните лагери условията са ужасяващи. Условията са ужасни и бежанците на няколко пъти потеглят“, разкри премиерът. Той обяви, че бежанците в Гърция се организират в групи от по 1000-2000 души и така планират да нападнат границата ни.

„Не очаквам изненади от Турция“, отбеляза Борисов. И увери – „Много внимателно следим границата и всеки нарушител рано или късно ще го задържим“.“Констатацията ми е, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са – в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евра – не могат да отчетат нищо и в техните лагери условията са действително ужасяващи, заяви още Борисов.

5 млн. лв. за оборудване на граничарите

Над 5 млн. ще се отпускат за оборудване на служителите, участници в ученията – военни и полицаи. Ще се закупят щитове, каски и други приспособления. Премиерът Бойко Борисов изрази своето задоволство от ученията, които се провеждат и от резултатите от симбиозата между различните звена и каза, че такива се провеждат сега в Гоце Делчев.

По отношение на клипа, на който се вижда как наши служители по границата с Турция пропускат 60  нелегални имигранти да преминат в страната, Борисов коментира, че надали това е единственият случай. „Това е печеливш бизнес за каналджиите. Но в големите градове, където се събират, текат операции със 100-процентово наблюдение“, успокои премиерът. Той повдигна въпроса за идентифицирането на заловените бежанци. Според него 24-те часа, в които са в ареста, не са достатъчни, а след това по закон трябва да бъдат освободени. „Докато установим кое е лицето, дали е Борисов или Хайтов- за 24 часа не можем. Ако Каракачанов, например, може по-бързо да действа…“, пошегува се Борисов./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук