Боговете на виното слязоха в Илинденци

0
902

Божествата Сабазий, Загрей, Дионис, Бакхус и свети Трифон по традиция „слязоха“ в село Илинденци, зарязаха празнично лозята и ги благословиха с пожелания за благодат, берекет и здраве.

care-3Празникът, посветен на виното, се чества по този уникален начин от години и събира гости не само от района на Благоевград и Струмяни, но и от по-далечни краища на страната. Пиршеството започна още от сутринта с наздравици с червено вино. Местните производители се хвалят с прекрасна реколта от керацуда, от която правят качесвтено вино.

Още в 10 ч. сутринта в полите на Пирин хората се събраха в местността Масовец, запалиха огън и си пожелаха добра реколта. Най-възрастните се извиха в кръшно хоро около огъня.

care-3На празника по традиция се гадае по височината на пламъците дали ще бъде плодородна годината.

Ритуалът край Илинденци се провежда всяка първа събота на февруари и започна с освещаване на лозята от свещеник, който прочете молитва и благослови съселяните си и гостите на празника.

Веднага след това при хората слязоха боговете на виното, почитани от траките, фригийците, гърците и римляните. С тях пристигна и девойката Кераца, която носи името на най-разпространения в региона сорт бяло грозде – керацуда. В ролята на боговете влязоха младежи и жени от Илинденци, които почетоха празника и също зарязаха лозите и ги поляха с вино. А Дионис се ядоса, че ножицата му не режела.

Празникът продължава цял ден на центъра на селото с музика и танци. В края на празника боговете ще трябва да определят кой е „Цар на виното“. А според много ценители, най-качественото вино било това от избата на местния свещеник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук