ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Манолова едвам сдържа гнева си срещу Бисер Петков (ОБЗОР)

0
12981
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

„Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него са извадени всички точки, на които държахме.“

Това заяви омбудсманът Мая Маноловапри влизането си в Министерство на труда и социалната политика, където се провежда заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Тя подчерта, че трудно сдържа гнева си и очаква обяснение от социалния министър Бисер Петков защо реформата се връща в изходна точка.

Манолова подчерта, че след месеци на усилена работа с експерти и социалния министър, са постигнали съгласие по основните точки от реформата, а по неясни причини за нея, сега те липсват от проекта.

Според нея този проект е загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа.

Тя допълни, че ангажиментът е поет на най-високо политическо ниво – от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев.

„Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с когото трябва. Аз нямам обяснение, може би някой ги саботира“, заяви още омбудсманът.

Според Манолова нов закон за личната помощ за хората с увреждания няма да има.

По думите ѝ е била постигната договореност, че хората, които искат да се ползват от лична помощ, могат да поискат индивидуална оценка на техните потребности, извън реда на комплексната оценка, тъй като тя ще започне да се прилага след 1 юли 2019 г.

Тя подчерта, че личната помощ е кауза на майките на деца с увреждания в цялата страна и те няма да отстъпят от нея.

Обществения защитник допълни още, че отпадат Фондът „Мобилност и достъпна среда“ , „Трудова заетост“ и „Защитена заетост“.

„На практика са редуцирани квотите, които биха осигурили заетост на хората с увреждания“, обясни Манолова.

Според омбудсмана нищо няма да се случи и с помощните средства и медицинските изделия, включително със създаването на нови стандарти и по-строг контрол от 1 януари, а парите ще продължат да изтичат от системата.

Манолова недоволства още, че новият орган, за който е обещал премиерът, всъщност е трансформиране на Агенцията за хора с увреждания в нова такава, като там ще има евентуално екипи на местно ниво. 

Припомняме, че във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка на 11 юни, но ден по-късно беше върнат на поста си от премиера Борисов.

След него оставка подаде и зам.-социалният министър Росица Димитрова.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър. Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

По-късно, на 6 юли, депутатите приеха промените в Закона за интеграция на хората с увреждания.

На 7 август бе прието да има единен регистър на хората с увреждания. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев обеща „екстремни“ срокове за подготовка на този регистър.

След заседание в социалното министерство на 16 август, омбудсманът Мая Манолова обявя, че се има напредък в преговорите с министерството, майките на деца с увреждания и исканите промени. 

Окончателният вариант на законопроекта за хора с увреждания беше публикуван в портала за обществени обсъждания на Министерски съвет на 28 август.

Част от заложените промените в проекта бяха квоти за наемане на хора с увреждания, по-висока финансова подкрепа и нова индивидуална оценка на потребностите.

След това, на 28 август, хора с увреждания внесоха над 20 жалби в здравното министерство.

Те настояват за отмяна на промените в наредбата за ТЕЛК.

Според недоволните решението срещу измамите в ТЕЛК трябва да се търси с електронната здравноосигурителна карта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук