Протестиращите опитаха да блокират ГКПП „Кулата“, полицията не им позволи

0
18762
© Юлия Лазарова

Жандармеристи и гранични полицаи не позволиха да бъде блокиран граничният пункт „Кулата“. Органите на реда не допускат хора, придвижващи се пеша на магистралата. Целта е да не се стигне до блокада на границата с Гърция, информира БНР.

Протестиращи от Петрич се отправиха на автошествие. Те недоволстват срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост.

Протестиращите се събират в центъра на село Кула.

В Благоевград, недоволните от ситуацията в България се готвят за автошествие. Организаторите са получили разрешение, според което колите могат да преминат по няколко булеварда в града, но нямат право да излязат на първокласен път Е-79. Това беше първоначалното намерение на недоволните.

В Разлог и в Банско също има протести. Не е блокиран пътят за ГКППП „Илинден“. От Гоце Делчев обаче се заканиха да затворят пътя за Гърция при село Костадинци след 13 часа.

Протестиращите от Сливен се отправиха на автошествие за блокада на пътен възел Петолъчката.

На пътя Ловеч-Троян има засилено полицейско присъствие. Там са разположени и части на жандармерията. Протестиращите са малко над 50 души, но продължават да се събират. Те нямат разрешение да блокират пътя.

В Тетевен пред сградата на общината има митинг.

Проходът на Републиката след 16 часа може да бъде затворен. Такова предупреждение са отправили организатори на протеста. Важната пътна артерия свързва Южна със Северна България.

Към 12 часа в страната се очаква да започнат протестни шествия срещу високите цени на горивата в Шумен, Бургас и Габрово. Следобед са обявени демонстрации във Враца, Стара Загора, Хасково и Димитровград.

От Брюксел премиерът Борисов определи протестите в България като „малки„. Той е в белгийската столица заедно с лидерите на страните от ЕС, които одобриха проектоспоразумението по Брекзит.

Вчера бяха много малки. Вчера всички заедно сигурно бяха една десета от срещата на ГЕРБ – предприемачи в Поморие. Факт е, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало. Никое правителство не е обичано от всичко, от всички в Европа. Именно това, че всеки може да демонстрира, да прави протести, мисля, че е висша степен на демокрация„, каза Борисов.

Според премиера не трябва да се затварят улиците, защото се пречи на движението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук